Αθώοι κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης, οι τρεις πρόσφυγες που πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε 155 χρόνια κάθειρξης ως διακινητές. Οι ίδιοι μετά την απόφαση του δικαστηρίου αφέθηκαν ελεύθεροι.
Μετά τη σημερινή απόφαση με την οποία οι τρεις πρόσφυγες οι οποίοι έκατσαν άδικα δύο χρόνια στη φυλακή, απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες περί διακίνησης ενώ κρίθηκαν και αθώοι για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Σύμφωνα με το zarpanews.gr το δικαστήριο στα Χανιά, σε μια σημαντική από δικονομικής άποψης λεπτομέρεια, δέχθηκε ότι είναι αναρμόδιο να δικάσει τους τρεις, καθώς το ναυάγιο από το οποίο ξεκίνησε η υπόθεση είχε γίνει σε απόσταση 96 ναυτικών μιλίων από την Κρήτη, δηλαδή εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, και εντός διεθνών υδάτων.
«Πρέπει, όπως ενέσκυψε το σημερινό δικαστήριο στην υπόθεση, να το κάνουν και άλλα. Υπάρχει πλήθος παρόμοιων υποθέσεων, όπως το ναυάγιο της Πύλου. Εκεί είναι ακόμα πιο τρανταχτό το παράδειγμα, δεν ήταν καν κοντά στα ελληνικά ύδατα», τόνισε ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Δημήτρης Χούλης και πρόσθεσε:
Τα δικαστήρια πρέπει να δικάζουν βάσει νόμου και όχι με σκοπιμότητες, και αυτό έκανε το σημερινό δικαστήριο. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν δεσμεύονται τα δικαστήρια από δεδικασμένο, αλλά το να αποφασίζουν πέντε εφέτες δικαστές ομόφωνα, έχει κάποιο βάρος»,
Ο διασώστης, Ιάσων Αποστολόπουλος δήλωσε από την πλευρά του ότι «αποκαταστάθηκε μια τεράστια αδικία εις βάρος αθώων ανθρώπων. Ειδικά για τον Τσελίκ, έκανε ό,τι θα έκανε οποιοσδήποτε στη θέση του: η βάρκα βυθιζόταν και πήρε τηλέφωνο να ζητήσει διάσωση. Αποτέλεσμα ήταν να φάει 155 χρόνια.
» Σήμερα αυτό αποκαταστάθηκε, αλλά δεν είναι ο μόνος. Υπάρχει πάγια πολιτική από την Ελλάδα και την Ιταλία να φυλακίζουν ως διακινητές τυχαίους ανθρώπους που απλά βρίσκονται κοντά στο πηδάλιο της βάρκας. Αυτοί οι άνθρωποι όμως δεν είναι διακινητές, δεν είναι εγκληματίες».
Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους τρεις κατηγορούμενους ήταν ο 36χρονος Κούρδος Μεχμέτ Τσελίκ. Ο ίδιος ήταν μεταξύ των διασωθέντων του ναυαγίου τον Σεπτέμβριο του 2021 στα νότια της Κρήτης, μαζί με άλλους 148 ανθρώπους. Ήταν αυτός που ουσιαστικά έσωσε τους τους υπόλοιπους όταν η βάρκα που τους μετέφερε άρχισε να γεμίζει νερά καθώς από το κινητό του τηλέφωνο καλούσε μέλη του ελληνικού κουρδικού συλλόγου για να επικοινωνήσουν με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να διασωθούν.
Τελικά εμπορικό πλοίο έφτασε στην περιοχή και διέσωσε 149 ανθρώπους. Μια γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα. Το ότι ο Μεχμέτ Τσελίκ ήταν αυτός που κάλεσε σε βοήθεια ήταν και το μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος του. Τελικά σήμερα αφέθηκε ελεύθερος, μαζί με άλλους τους δύο κατηγορούμενους.